Om dahlior

Få blommor bjuder sådan variation och blomsterprakt som dahlior. Det finns en sort för varje smak. Dahlior är ganska anspråkslösa, lätta att sköta och de kan odlas från knölar, sticklingar eller från frö. I de fall man vill spara sina dahliaknölar till nästa säsong gräver man upp dem och förvara knölarna frostfritt under vinterhalvåret. Dahlior inte kan övervintra nedgrävda i jorden i vårt svenska klimat.

När trivs en dahlia?

Vanlig trädgårdsjord, lite gödsel vid planteringen och sol är egentligen allt som krävs för att dahlior ska trivas. En dahlia i full sol blir praktfull men det går faktiskt bra att odla dem i halvskugga också. Några odlare tycker till och med att blomningen förlängs något om dahliorna får någon timmes skugga under dagen. En dahlia växer explosionsartat under en säsong (från frö till blomning) och därför behöver man tillföra både näring och vatten regelbundet. Läs mer om hur du sköter om dina dahlior här (skötselråd).

Knöl, stickling eller frösådd

I Sverige odlar de flesta sina dahlior från knölar. I andra länder ser man oftare och oftare att man säljer sticklingar, men det är inte så vanligt hos oss ännu. Däremot testar många att så sina egna dahlior från frö, kanske till och med från sina frön man samlat själv. Vill du lära dig att ta egna frön, läs mer här (skörda frön).

En bra knöl ska vara hård och fast, helst inte skrumpen och absolut inte svampig. Allra helst vill man se att det finns liv i knölarna.

Dahlior kan förökas genom att man delar knölen, tar en stickling eller sår dahliafrön. Vill man vara helt säker att båda plantorna blir lika måste man dela sin knöl eller ta en stickling från plantan under tidig vår. Läs mer om hur man delar sina knölar här (dela knölar) och tar sticklingar här (ta sticklingar). En frösådd dahlia är däremot inte genetiskt identisk med sina föräldrar och det är därför lätt att korsa fram nya sorter av dahlian.

När man planerar sin odlingssäsong spelar det ingen roll om man väljer att odla knölar, sticklingar eller frön; alla kommer att blomma lika rikligt under säsongen. Läs mer om frösådd av dahlior här. (frösådd)