Att så sina egna dahlior från frön

Att så dahlior är otroligt tacksamt, men man måste komma ihåg att dahliorna inte är fröäkta. Det betyder att beroende på var bina har varit kommer anlagen i fröet att påverkas och barnen blir helt enkelt inte genetiskt identiska med sina föräldrar. Det kan både vara till glädje och sorg eftersom resultatet inte går att förutspå. Men alla dahlior någon gång har börjat sin resa som ett frö och kanske är det framtida pärla man just sått?

Dahlians frön är stora och enkla att hantera. Lättast bredsår man fröna i en låda med vanlig såjord; täck fröna med jord och vattna lätt.

Täck därefter sådden med plast för att behålla fuktigheten och placera lådan i rumstemperatur. Vissa tycker att fröna gror lite snabbare om lådan under de första dagarna ställs någonstans där det finns golvvärme. Det kan säkert vara bra, men är inget krav för fröna kommer med all sannolikhet att gror inom en vecka till tio dagar i alla fall.

Så fort som fröet har grott behöver det fullt ljus likt alla andra frösådder.

När de två riktiga bladen efter hjärtbladen visar sig är det dags att plantera om alla småplantor i egna krukor. Hur mycket ljus plantorna därefter får kommer att påverka hur de växer. Mycket ljus ger korta och knubbiga plantor. Skulle de ränna iväg och bli lite gängliga kan man alltid toppa dem, men annars är toppning inget krav. Om man sår tidigt på säsongen, kanske i mars, kan man behöva plantera om frösådderna i en större kruka ytterligare en gång. Frösådderna vattnas regelbundet och när de stått i sina krukor och ser väletablerade ut börjar man tillföra svag näringslösning i vattnet.

En frösådd planta hanteras därefter på samma sätt som en förodlad knöl eller stickling; den planteras ut i kruka eller rabatt efter att frostrisken är över och kanske är det den dahlia som blommar först i dig trädgård.

Kom ihåg:

  • Fröna är lättast att bredså i en låda
  • Täck sådden med ett tunt lager jord
  • Lite undervärme under de första dagarna skadar inte