Dahliaparken

20160919_141422b14075186_618888898271796_36

Dahliaträdgården hittar man i den sydvästra delen av Enskedeparken i Enskede gård. Marken har under de senaste hundra åren tjänat som potatisland, trädgårdsland för grönsaker och bärbuskar och en hästhage. Sedan 2014 vi tagit över stafettpinnen och förvaltar marken med tillstånd från stadsdelen för att skapa en publik park bara för odling av dahlior.

Parken är navet och hjärtat i vår ideella förening. Här kan vi som älskar dahliornas mångfald och färgrikedom verkligen frossa i att odla i större skala till allas stora glädje.

Parken består av sex stycken huvudrabatter och ett antal pallkragar som fylls med nästan 300 dahlior varje säsong.

skyltenweb1E3AE58A-EB23-4ED3-AB6A-8EBF60CAC12C

Det är våra medlemmar som bidrar med dahliorna och vi har också en speciell Nelsonrabatt med knölar som generöst har skänkts till oss av Nelson Garden.

Här kan du se en lite film, tyvärr filmad i fel format, men den ger en känsla för vår park som vi är så glada över att ha.

År 2016: Dahliorna har börjat blomma, lite senare än vanligt eftersom några rådjur fick smak för dem och toppade några. Stadsdelen har gett oss ett par fasta bänkar. En av de bänkar vi köpte 2014 har gått sönder.

Välkomna på torsdagskväll i Dahliaträdgården.
Även i år träffas vi för att beundra dahliorna och utbyta erfarenheter runt
trädgård i allmänhet och dahliaodling i synnerhet.
Medtag gärna kaffekorg, vi bjuder på dopp.

Följande datum är inbokade:
11 augusti kl 19.00.
25 augusti kl. 19.00
och onsdag den 14 september kl 18:30 eftersom det blir mörkare nu
Välkomna önskar Dahliaentusiasterna

År 2015: Vi odlade återigen dahlior i parken med bidrag från många olika personer till glädje för alla som besöker parken. Vi fick ett brukaravtal med stadsdelsförvaltningen så vi inte behöver betala hyra. De satte också upp en papperskorg.
År 2014 hände detta: Charlotte har hyrt ett utrymme i Enskedeparken där vi har anlagt 6 st dahliarabatter, 1,5 x 8 m stora. Vi fick hjälp av Vedahöjdens Mark- och Transport för att gräva ur rabatter  som sedan fylldes med 25 ton jord som skänktes av Hans Andersson Entreprenad AB.  Det finns utrymme för ett par rabatter till senare. Dessutom hade vi också några pallkragar och tre stora krukor med dahlior.

skyltenweb

En fin skylt gjorde konstnären Marie Leijerstam åt oss. Vi inhandlade fyra bänkar och fyndade en bänk som vilar på stubbar. Villaföreningen Lindegård bidrog med pengar till bänkar och vattenslang. Dahliaknölar (de flesta fördrivna inomhus) skänktes/lånades ut av medlemmar i Dahliasällskapet och planterades före invigningen som var den 8 juni. Det är ungefär samma personer som brukar vara med på trädgårdsmässan som har engagerat sig i parken.

Vatten var ett bekymmer, till en början körde vi vatten i dunkar hemifrån.  Vi fick till slut lov att hyra in oss på det närliggande koloniområdets vatten. Tre stycken 20-meters-slangar kopplas ihop och dras upp till trädgården.  En låda att förvara slangen införskaffades, tyvärr blev den uppbruten och en del slangkopplingar blev stulna.

Det är mängder med besökare som hittat till trädgården. Vi har fått massor av beröm och tacksamma ord för att området blivit så fint! Nästan varje dag har vi gett råd om dahliaodling på plats Det är många som går förbi dagligen, sitter och njuter av blommorna,  dricker sitt medhavda fika eller låter barnen leka där. Dahliorna har blivit flitigt fotograferade!

 

2 kommentarer till Dahliaparken

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *